Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Хирург-онколог предупреди-Трябва да знаете тези признаци на рак на дебелото черво, за да се предпазите!

май10/ 2019

Три от тези 5 предупредителни признаци на рак на дебелото черво трябва да ви накарат да отидете на лекар. Забавянето може да е фатално за вашето здраве

Колкото по-често и дълго изпитвате дискомфорт в областта на корема, толкова по-бързо трябва да намерите специалист, който да постави диагноза.

Рак на дебелото черво е злокачествен тумор, който може да се овладее, ако се диагностицира навреме.

Риск да получат болестта са жителите на страните с развита икономика.

Основната причина за злокачествените новообразувания се считат нездравословните хранителни навици.

Доктор Марти Макария е хирург-онколог. Името му е добре познато в средите на медицинската онкология. В момента доктор Макария практикува в болницата на Университета „Джон Хопкинс“.

Доктор Марти Макария

Ако обичате да ядете месо, ако често използвате пържени храни и сладкиши, а тялото ви страда от липса на пресни плодове и зърнени храни, е време да промените това! Заболяването рак на дебелото черво преминава през четири етапа и и се бавно. Диагностиката и правилното лечение в първите два етапа помага за успешното лечение на това злокачествено заболяване.

Кои са симптомите на рак на дебелото черво?

1. Кървене

Кървенето може да бъде едва забележимо, под формата на клъстери в изпражненията. Притеснение буди и наличието на кръв при повръщане на храната.

2. Болка

Усещане за болка в стомаха и ануса. Тя може да бъде различна по характер – от тъпа до остра болка с различна продължителност.

3. Стомашни разстройства

Запек повече от седмица би трябвало да е причина за сериозно притеснение. Честото разстройство – също. Консистенцията на изпражненията е добре да се наблюдава, от време на време, за да не се изпусне наличието на слуз. Причината за всички тези проблеми са различни по вид полипи в чревната лигавица.

4. Подуване на корема

Ако коремът се издува веднъж на ден – идете на лекар. Ако остава издут в по-голямата част от времето – прегледайте се и направете изследвания. Това състояние би трябвало да ви притеснява, ако издуването не се повлиява от употребата на лекарства.

5. Рязко отслабване, липса на апетит и анемия

Навярно много хора биха се зарадвали ако просто ей така, от нищото, отслабнат. Но, ако свалянето на килограмите продължава лавинообразно – не отлагайте консултацията при специалист. Обърнете внимание и на тези

7 риска, които улесняват появата на рак на дебелото черво

1. Пушене или дъвчене на тютюн
2. Наличие на храносмилателни нарушения
3. Семейна история на рак на дебелото черво
4. Предишна анамнеза за колоректален рак
5. Диета с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на хранителни вещества
6. Консумация на алкохол
7. Диабет тип 2 и затлъстяване

Доктор Марти Макария припомня, че най-добрата превенция е правилното хранене. Другото, което трябва да се направи, за да се предпазим от рак на дебелото черво, е свалянето на излишните килограми. Само 5 свалени килограма, които са над нормата, удължават живота с 2 години. Струва си да се замислим на този факт, доказан от медицината.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...