Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, септември 18, 2019

Пчелар ни сподели: всеки мед е сладък на вкус, но не еднакво полезен. Ето кои видове е най- добре да консумирате

май28/ 2019

Историята на медът произхожда от ранната каменна епоха, т.е. преди повече от 15 хиляди години. По стените на пещерата Аран в Испания археолозите са намерили образи на хора, които рисували пити от дупки в скалата. Първото споменаване на пчеларството е намерено в древен египетски папирус.

 Такава окупация се счита за една от най-уважаваните в древен Египет. А в древен Рим такъв занаят носел значителни доходи. Споменаването му фигурира дори в римското право.

Но вие и аз не сме толкова заинтересовани от историята, колкото от употребата на този продукт. Магнезият и натрият, съдържащи се в мед, калций и калий, желязо и фруктоза, протеини и глюкоза, витамини от групи В и С подобряват здравето, убиват вирусите, имат противовъзпалителен ефект и укрепват имунната система .

А кой от сортовете мед предпочитате?

Хедър мед

Ако си купите мед, а той е малко горчив, това означава, че сте попаднали точно на този. Основната разлика между този мед е силната му еластичност. А тя се различава с много бавна кристализация. Разбъркайте го и тя отново ще стане течна. Благодарение на огромното количество минерални вещества хедърът е ефективен при заболявания на нервната система, съдови заболявания и липса на апетит.

 

Липовият мед

Светлата кехлибарена сянка е основната външна характеристика на този мед. Пчеларите го наричат ​​безцветен. Ароматът и високият вкус не са основните предимства на този продукт. Помага за борба с бъбречни заболявания, бронхити , болки в гърлото, чревни и стомашни заболявания. Ароматичните качества на този сорт не винаги са еднакви и пряко зависят от мястото, където е бил събран медът.

 

Мед от рапица

Ако веднъж сте опитали този сорт, никога няма да го забравите и определено няма да го объркате един с друг. Защо? Всичко това благодарение на финия аромат на ванилия и чудесен вкус. Ценителите на меда смятат за задължение да поддържат няколко буркана от такъв продукт. Този мед разширява кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата , справя се със заболявания на кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт.

 

Слънчогледов мед

Специфичният му вкус е причината слънчогледовия мед да се харесва толкова. Много хора харесват това разнообразие заради тяхната сладост, стипчивост и приятен послевкус. Такъв мед се отличава с вискозна консистенция и богат кехлибарен или ярко жълт цвят. Този клас мед е шампион по съдържание на глюкоза. Последните проучвания показват, че слънчогледовият мед съдържа огромно количество есенциални аминокиселини. И без тях нормалният протеинов синтез е просто невъзможен.

 

Плодов мед

видове мед

Този сорт е с право се счита особено ценнн. Намерането му на пазара е доста трудно. Има огромно количество витамини, минерали, биологично активни вещества, аскорбинова киселина, ензими и каротин. Любителите на меда се радват не само на умерено сладкия вкус на този продукт, но и на приятния му мирис. Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения.

Докато е пресен има жълто-червен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт.  Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

 

Ментов мед

Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

 

Лавандулов мед

Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

 

Акациев мед

видове мед

С 1 хектар цъфтяща акация при благоприятно време можете да получите до 350 кг първокачествен мед. Това е единственият сорт, в който съдържанието на фруктоза и глюкоза е еднакво. Ако страдате от безсъние и заболявания на нервната система, по-добро народно средство от акациевия мед, няма да намерите!

 

Меден кестен

видове мед

Този мед е малко горчив и бавно кристализира. Ясното предимство на този продукт са неговите антимикробни характеристики. При редовна консумация повишава защитните сили на организма, бори се с бъбречни и стомашно-чревни заболявания. 

Медът от кестени допринася за повишаване на апетита, стимулира работата на черния дроб и жлъчката, прилага се успешно при язви на храносмилателния тракт. Продуктът не дразни стомашната лигавица, усвоява се лесно.

 

Мед от елда

видове мед

Смята се за един от най-полезните видове мед. Има 2 пъти повече аминокиселини и микроелементи. Медът от елда е различен по цвят и вкус. Той е по-тъмен от другите сортове и приятно гъделичка гърлото всеки път, когато го опитате. Именно този вид най-често се използва за лечение на авитаминози и хипертония, анемия и кожни заболявания, настинки и нарушения на протеиновия метаболизъм.

 

Би било грешка да се избира само един вид мед с такова изобилие. Изберете 2-3, за да сте здрави през цялата година и да се насладите на любимото си лечение. Ако знаете няколко тайни на този продукт, споделете с нас!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...