Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, октомври 16, 2019

Женската интимна хигиена: 5-те важни и основни правила, които задължително да запомните. № 4 едва ли го знаете

май29/ 2019

При повечето жени правилната хигиена на интимната зона отнема много време, усилия и неприятности. Особено внимание се обръща на вагиналния секрет – неговата специфична миризма кара жените да се притесняват.

Някои жени прибягват до временни решения на проблема, например като използват парфюми и продукти, които често само влошават ситуацията.

Важно е да знаете, че естествената микрофлора на вагината има киселинна среда, така че леко киселата миризма е нормална.

Ето 5 прости препоръки за грижа за интимната област

1) Стандартните сапуни не са подходящи за измиване на вашата интимна зона

Повечето сапуни са алкални, предназначени да поддържат рН 10 или неутрални, които имат рН стойност 7. Обаче, нормалната стойност на рН на здрава вагина е между 3,8 и 4,5. За това сапунът може да наруши естествената вагинална флора и да позволи бързото развитие и размножаване на вредни бактерии. В резултат на това може да получите инфекции, обрив, дори болка и необичайно отделяне. Гинеколозите препоръчват да се използва само топла вода, но ако смятате, че това не е достатъчно, изберете препарати, предназначени за интимна грижа, с рН от 3,8 – 4,5.

2) Избърсване отпред назад

Изтриването след тоалетната изглежда като тривиална задача. Все пак има здравословен и безопасен начин да го направите. Започнете отпред и се движете назад. При жените отворите на ануса и влагалището са доста близки. Ако избърсвате отзад назад, увеличавате риска от привеждане на бактериите от ануса във влагалището. Това движение може да предизвика бактериална вагиноза, вагинална инфекция, характеризираща се с миризма на риба и сърбеж.

3) Носете памучно бельо

Памучното бельо позволява на кожата да диша и попива влага по-добре от синтетичните материали. Носете комфортно памучно бельо всеки ден и запазете синтетичните дантелени бикини за специални поводи. Също така, за да се избегнат инфекциите, избягвайте да носите много тесни панталони или дънки.

4) Изберете екологични превръзки (или даже без тях)

Повечето гинеколози не препоръчват всеки ден да се използват ежедневни превръзки, особено ако са ароматизирани. Дори и най-тънките, могат да причинят алергии. Те имат способността да променят вагиналната ви флора, което може да увеличи риска от инфекции.

5) Сменяйте тампона/превръзката на всеки 2 до 4 часа

Ако решите да носите традиционен тампон, сменете го на всеки 2 до 4 часа. Това ще гарантира, че се чувствате чисти и свежи, както и че ще ви помогне да избегнете кожно дразнене или инфекции. Синтетичните материали не са пропускливи за въздуха; следователно, бактериите започват да се размножават веднага около 20 минути след първия контакт с кожата. Ако ви се появи обрив или кожно дразнене, това означава, че трябва да преустановите използването на тази марка и да потърсите по-безопасни алтернативи.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...