Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, октомври 20, 2019

Светило в кардиологията разкри кои са опасните стойности на кръвното

юни01/ 2019

Качество на контрола на хипертонията е много важно. Контролът у нас се подобрява – ние наистина постигаме около 50% добър контрол на кръвното налягане на пациентите.

Много е важно човек да бъде обучен как да разпознае опасни симптоми в домашни условия, съветва кардиологът проф. д-р Арман Постаджиян.

140 на 90 е нормата за кръвно налягане, но измерено от лекар. Във възрастта над 80 г. се смята, че човекът е хипертоник при стойност повече от 160 горна граница. Масовата ни цел е кръвното да е под 140 на 90. Ако човек измерва кръвното си вкъщи, се очаква то да бъде с около 5 милиметра по-ниски стойности.

С възрастта е нормално долната граница да спадне, а горната граница да се увеличи. Важно е да има измерени стойности в седнало и в легнало положение на пациента. Правят се две измервания на ден – сутрин и вечер, като се взима средната стойност от тях. Всички стойности над 135 на 85 не са нормални.”

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...