Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, август 26, 2019

Приготвят се за ден: Зверски вкусни мариновани патладжани с чесън и мед, не можете да им устоите

юни12/ 2019

Патладжаните, наред с тиквичките, са любимите летни зеленчуци у нас.

Има хиляди рецепти за консервиране на патладжани, но днес ще ви предложим да ги мариновате.

Маринованите патладжани с чесън и мед са готови за 3-5 дни, но можете да си хи хапвате и на следващия ден. Просто едва ли ще издържите да изчакате повече, защото са зверски вкусни!

Продукти:

1. Патладжани – 5-6 броя (големи) или 6-7 средни
2. Чесън – 10 скилидки (2 глави)

Продукти за маринатата:

1. Вода – 0.5 литра
2. 9% оцет – 80 мл.
3. Дафинов лист – 5 броя
4. Черен пипер на зърна – 8 зърна
5. Бахар – 4 зърна
6. Карамфил – 4 броя (може и без него)
7. Сол – 1 супена лъжица
8. Захар – 1 супена лъжица
9. Мед – 1 супена лъжица (пълна с качул, ако е по-гъст)
10. Растително масло – 1 супена лъжица

Приготвяне:

Започваме с маринатата.
Налейте половин литър вода в тенджерата, а след това прибавете всичко от списъка: оцет, дафинов лист, черен пипер и бахар, сол, захар, мед и растително масло. Може да използвате течен или захаросан мед. Кипнете маринатата и я оставете да се охлади.

Сега си пригответе патладжаните.

Вземете 5 – 6 патладжана, за предпочитане не презрели. Обелете кората и ги нарежете на плочки по дължина с дебелина около 8 – 10 милиметра. Поръсете филийките със сол и ги оставете за 20 минути да си пуснат горчивината.

В същото време, докато маринатата се охлажда и патладжаните отлежават в сол, вземете 2 скилидки чесън, обелете ги и нарежете на тънки филийки. Изстискайте патладжаните от отделения горчив сок (или попийте със салфетка), след което ги изпържете в тиган до зачервяване от двете страни.
Ако парчетата не са добре изпържени, ще бъдат жилави. А добре изпържените патладжани ще се топят в устата.

Оставете патладжаните да изстинат.

Вземете подходяща пластмасова кутия или друг дълбок съд (може тенджера, тавичка).
Вземайте парче по парче от патладжаните, потапяйте ги хубаво в маринатата, за да се напоят, и ги редете в съда.

Когато поставите първия ред, поръсете всяка филийка патладжан с 2 – 3 филийки нарязан чесън. След това подредете още един слой патладжани и отново чесън. Така използвайте всички патладжани и приготвения чесън. Ако желаете, чесънът може да е и по-малко.

Залейте патладжаните с останалата марината и ги сложете в хладилника. По рецепта трябва да отлежат така 3 – 5 дни. Но може да ги опитате още на следващия ден – пак ще са вкусни. След първия ден вкусът е по-наситен, на третия ден са още по-вкусни. Но едва ли ще изтърпите дотам.

Източник: За Жената

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...