Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, август 24, 2019

Матча – чаят на боговете и най-мощният антиоксидант в света, истинско чудо за тялото ви

юни18/ 2019

Не просто з елен чай, а истинско изкуство – матча. Наричат го необикновената напитка и най-силният антиоксидант в света.

Разберете защо и не пропускайте да пробвате.

Този чай е употребяван в продължение на векове от дзен будистите.

Още през 11-ти век е наричан същинско чудо на природата. В буквален превод матча означава „чай на прах”. Това е японски специален сорт зелен чай (Camellia sinensis), при отглеждането на който чаените растения се държат на тъмно, непосредствено преди набирането им. Така в тях се концентрира повече L-теанин и кофеин, хлорофил. След брането на чая, листата се смилат на фин прах – тенча.

Матча се слави с факта, че една чаша от него се равнява на полезността на 10 чаши обикновен зелен чай. При приготвяне на нормален зелен чай, повечето от полезните съставки се губят при запарката. При матчата се възползваме в максимална степен от здравословните ползи.

Тя се прави, като се пресява още веднъж тенчата и още по-финият прах се смесва с гореща, но не вряла вода. Резултатът е гъста напитка с млечно зелен цвят, която често участва в китайската и японската чайна церемония. Зеленият чай матча се слави със съдържанието си на полифенол, наречен EGCG, който засилва метаболизма и дори се твърди, че забавя растежа на раковите клетки. В съдържанието му намират място още: най-важните антиоксиданти и полифеноли, високи нива на протеин, диетични фибри, както и много ниско съдържание на мазнини и натрий.

Матча съдържа над 130 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай, което казва почти всичко за него. Любопитното тук е, че този чай има около 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и около 17 пъти повече от боровинките. В състава му влиза доста по-голямо количество L-теанин, отколкото в обикновения зелен чай. L-теанинът всъщност е аминокиселина, която успокоява нервната система. Поради тази причина матча е особено полезен при проблеми с концентрацията.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...