Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, октомври 20, 2019

6-те ВАЖНИ въпроса, които ни е срам да попитаме гинеколога, а ТРЯБВА!

юни21/ 2019

Ето кои са важните неща, които бихме искали да попитаме, но изпитваме неудобство да ги зададем:

1. Трябва ли да се тревожа, ако моят „график“ не е винаги навреме?

Всички жени са различни.

Един цикъл може да продължи от 21 до 35 дни. Също така, една жена може да забележи промени в графика си: този месец идва по-рано, следващия месец идва по-късно.

Същото е с продължителността на цикъла. Като цяло, повечето менструации на жените продължават от около 4 до 7 дни.

2. Как да разграничите менструацията си от просто зацапване?

Първо, по време на менструацията кръвта е тъмно червен и съдържа частиците на лигавиците, покриващи маточната кухина (ендометриум). Зацапването се отнася до много светло кафяв секрет, който възниква между менструалния период. По правило това отделяне на секрет не е опасно.

Лекарите не третират този секрет, който възниква по време на овулацията като патологичен проблем. Това се случва поради спад в естрогена, който е женски полов хормон. Между другото, някои жени могат да изпитват болка в долната част на корема няколко дни преди или след овулацията.

3. Кога се препоръчва да посетите лекар, когато става въпрос за кървене в периода между цикъла ви?

Много е важно за жените да обръщат внимание на освобождаването на яйцеклетката след овулация по време на лутеалната фаза / Тя продължава от овулацията до края на цикъла/. Тогава тялото започва да произвежда прогестерон.

Този хормон възстановява ендометриума и прави възможна бременността при жените. Ако нивото на прогестерона е ниско, може да се появи нередовно кървене.

Посетете лекар, когато се появи кървене извън цикъла ви и ако имате болка в долната част на корема, придружена от треска.

Хормоналната недостатъчност може също да предизвика внезапно кървене. В повечето случаи дефицитът на естроген е основната причина.

4. Каква е връзката между противозачатъчните хапчета и фалшивия период

Много хора мислят, че когато спрете да приемате хапчета за контрол на раждаемостта много скоро ще имате нормален цикъл. Отнема от 6 до 12 месеца за възстановяване на нормалния менструален цикъл.

5. Може ли кървенето да покаже, че сте бременна?

Да. Имплантационното кървене може да се появи няколко дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката и леко уврежда съдовете. Между другото, кървенето  може да бъде наистина малко – само няколко капки. Ето защо процесът обикновено остава незабелязан.

Характеристики, които могат да разграничат редовен период от кървене при имплантация:

цветът на кръвта е яркочервен (менструалната кръв е по-тъмна);
кървенето продължава не повече от 2 дни;
процесът не е болезнен.

6. Какво да правите, ако се появи кървене при полов контакт?

Това кървене се появява по време на сексуален контакт. Кръвта е ярко червена в този случай.

Ако увреждането не е тежко, контактното кървене няма да продължи дълго. Но ако това не спре, трябва незабавно да се свържете с лекар. Прегледът също е спешно необходим, ако се наблюдава редовно контактно кървене.

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...