Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, октомври 20, 2019

Тези продукти буквално карат кръвта ви да закипи – най-вкусната превенция на високо кръвно и инфаркт:

юли12/ 2019

Всички знаем, колко важно е доброто кръвообращение за нормалното функциониране на организма. Доброто кръвообращение помага да се нормализира кръвното налягане и предотвратява сърдечни заболявания .

Лошата циркулация е често срещан проблем, причинен от редица условия. Периферна артериална болест (PAD), диабет, затлъстяване, тютюнопушене и заседнал начин на живот са сред многото причини за лошото кръвообращение.

Намаленият приток на кръв може да предизвика неприятни симптоми като болка, мускулни спазми, скованост, проблеми с храносмилането. Както и студенина в ръцете или краката и появата на спукани капилярчета и разширени вени.

Ето кои са 14-те храни, които активизират кръвообращението по естествен път:

1.

Лют червен пипер 

Кайенският пипер получава лютия си вкус от вещество, наречено капсаицин. Капсаицинът насърчава притока на кръв към тъканите, намалявайки кръвното налягане. В резултат на това той стимулира отделянето на азотен оксид и други съдоразширяващи съединения, които спомагат за разширяването на кръвоносните съдове.

Също така улеснява преминаването на кръвта през вените и артериите, отпускайки малките мускули в стените на кръвоносните съдове.

2. Нар

Нарът има сочни и сладки плодове, които съдържат много полифеноли, антиоксиданти и нитрати, които са мощни вазодилататори. Редовната консумация на дори малко количество нар ще помогне за подобряване притока на кръв и оксигенацията на мускулната тъкан.

глава лук

3. Лук

Лукът е отличен източник на флавоноидни антиоксиданти, които са полезни за здравето на сърцето. Този зеленчук подобрява кръвообращението, спомага за разширяване на артериите и вените, като в същото време увеличава притока на кръв.

Той също така има противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят кръвния поток и здравето на сърцето, намалявайки възпалението във вените и артериите.

4. Канела

Канелата е ароматна подправка, която има много ползи за здравето, включително повишен приток на кръв. Проучванията показват, че канелата може ефективно да понижи кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове. Редовната ѝ употреба подобрява кръвообращението и поддържа сърцето ви здраво.

5. Чесън

Чесънът е добре известен със своите благоприятни ефекти върху кръвообращението и здравето на сърцето. Проучванията показват, че особено полезни са неговите серни съединения, които включват алицин. Благодарение на него чесънът спомага за увеличаване на притока на кръв към тъканите. В резултат на това понижава кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове.

6. Мазна риба 

Мазните морски риби като сьомга, херинга и скумрия са отличен източник на омега-3 мастни киселини. Те са особено полезни за кръвообращението, тъй като допринасят за отделянето на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове.

Освен това спомага за инхибиране на натрупването на тромбоцити в кръвта – процес, който може да доведе до образуването на кръвни съсиреци.

7. Цвекло 

Много атлети използват цвекло, за да подобрят постиженията си. Това е така, защото цвеклото има високо съдържание на естествени нитрати, които в нашето тяло се превръща в азотен оксид. Азотният оксид отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към мускулната тъкан.

Също така сокът от цвекло подобрява притока на кислород към мускулната тъкан, стимулира притока на кръв и увеличава нивото на азотния оксид. Освен че помага на спортистите, цвеклото подобрява кръвообращението при по-възрастните хора с проблеми с кръвообращението.

8. Куркума

Увеличеният приток на кръв е едно от многото ползи за здравето на куркумата. В действителност, както традиционната аюрведа, така и китайската медицина са използвали куркума от древни времена, за да разширят кръвоносните съдове и да подобрят кръвообращението.

листа спанак

9. Зеленолистни зеленчуци

В зелените им листенца се съдържат много естествени нитрати, които се превръщат в азотен оксид. Проучванията показват, че хората, които се придържат към редовната консумация на зеленолистни зеленчуци, имат по-ниско кръвно налягане и значително по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото хората, които не го правят.

10. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са пълни с антиоксиданти, включително флавоноиди. В резултат на това те спомагат за намаляване на възпалението в тялото ви. Те също така ще спомогнат за намаляване на кръвното налягане и скованост в артериите, като в същото време подобрява кръвния поток.

В допълнение, редовната консумация на цитрусови плодове, като лимон и грейпфрут, е свързана с понижаване на кръвното налягане и намален риск от инсулт.

11. Ядки

Ядките са богати на полезни съединения като 1-аргинин, алфа липоева киселина (ALA) и витамин Е, които стимулират производството на азотен оксид.

Яденето на ядки ще спомогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението, което е особено полезно за хора с диабет.

Хората с диабет често имат проблеми с кръвообращението и високо кръвно налягане поради увреждане на кръвоносните съдове, причинено от неконтролирани нива на кръвната захар.

12. Домати

Доматите могат да помогнат за намаляване на активността на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който причинява свиване на кръвоносните съдове. В резултат на това той отваря кръвоносните съдове и подобрява кръвния поток.

горски плодове

13. Горски плодове

Горските плодове са особено полезни: имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление може да увреди кръвоносните съдове и да повиши кръвното налягане, което може да причини проблеми с кръвообращението.

Проучванията показват, че яденето на горски плодове може да понижи кръвното налягане и сърдечната честота.

14. Джинджифил

Джинджифилът, основният продукт на традиционната медицина в Индия и Китай от хиляди години, също може да подобри кръвообращението.

Повишената физическа активност стимулира притока на кръв и спомага за подобряване на вазодилатацията. Освен това, редовните упражнения намаляват риска от сърдечни заболявания.

Също така, наднорменото тегло влияе на притока на кръв и може да доведе до опасни усложнения – такива като натрупването на плака в артериите.

Лекарите препоръчват да приемаме 1-2 литра течност всеки ден, за да се разреди кръвта ни.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...