Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 15, 2019

В двора си имам невен, но не знаех, какво злато е! Приятелка колко рецепти ми каза само! Старчески петна, брадавици-Всичко топи!

юли14/ 2019

Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образувания могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен. Сокът от пресни дръжки лекува брадавици и краста.

Невенът се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство.

Чай от 2 равни ч.

л. цветчета на 1 ч. ч. вода е отлично средство при запек. Същата отвара се дава и при глисти.

Как да си приготвим:

Запарка от невен

1 с. л. невен се залива с 250 мл кипяща вода, кисне 5 минути и се прецежда. Чаят се изпива топъл, без да се подслажда.
За промивки се запарват 2 с. л. от билката с 500 мл вода.

Тинктура от невен

100 г (една пълна шепа) цветчета от невен се заливат с 1 л домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.

Мехлем от невен

4 препълнени шепи ситно нарязани цветове от невен, стъбла и листа се изсипват в 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинската мас, мехлемът може да се приготви със зехтин.

Бани с невен

4 препълнени шепи прясна или 100 г суха билка се накисват в 3 л студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...