Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 15, 2019

Всички казват колко е полезна куркумата, но никой не споменава за нейната тъмна страна! Ето кога трябва да я избягвате!

юли14/ 2019

Куркумата  винаги е определяна като полезна и важна за здравословното хранене подправка. Изтъкването на ползите ѝ в последните години я превърна в третата най-продавана хранителна добавка.

Преди нея са само лененото семе и кокосовото масло. Тя обаче има и своята тъмна страна.

Куркумата се използва най-вече заради екзотичния си наситено жълт цвят и приятния си аромат, както и заради всички ползи, които носи на консумиращите я.

Както всяко друго нещо в природата обаче, лошата страна на подправката се проява най-вече при предозиране. Всичко, с което може да се прекали, би могло да бъде опасно или вредно за човек. Поради това е добре да сте запознати с това в кои ситуации трябва да я избягвате.

Специалистите споделят, че смесено с черен пипер, действието на веществото куркумин в подправката се увеличава с 200%. Това се равнява на цели 29 чаши куркума, което е повече от прекалено.

Куркумата не се препоръчва на бременни, кърмачки  и планиращи  бременност жени. Според специалистите тя не е безопасна за тях. Куркумата не се препоръчва и на бъдещи бащи, тъй като намалява нивата на тестостерон и забавя движението на сперматозоидите.

Изключително внимание на приема на куркума трябва да обръщат и диабетиците. Ако все пак не можете без нея, ограничете приема ѝ до минимум. Съставките ѝ водят до понижаване на нивата на кръвната захар в организма.

Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, е добре да забравят за куркумата. Тя е богата на оксалати и консумацията ѝ дори в минимални количества води до увеличаване на риска от образуването на камъни с до 70%.

Освен това при наличие на камъни в жлъчката куркумата води до неимоверно засилване на болките, придружени с проблеми в жлъчния мехур. Куркума в големи количества в това състояние може да доведе до тежки кризи.

В същото време обаче куркуминът предпазва от образуването на подобни образувания в жлъчката. Поради всичко това е добре да се консумира куркума при камъни в жлъчката, но в малки и премерени количества, за да не се предизвика обратният ефект.

Ако ви предстои операция, е добре да забравите за куркумата поне 3 седмици преди интервенцията. Подправката забавя съсирването на кръвта и при дори най-леката хирургическа намеса може да изиграе решаваща роля за изхода на операцията.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...