Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, август 21, 2019

Момиче на 22 години забеляза синка на гърдата си, след като вече се справи с рак на това място-Този път причината беше друга

август08/ 2019

Кристин Мойо Поланко от щата Флорида е само на 22 години, когато за пръв път усеща бучка в дясната си гърда. „Сигурно скоро ще ми дойде месечният цикъл“, помислила си тя.

Всичко обаче се оказало много по-сериозно.

Майката на Кристин настояла дъщеря й да отиде на лекар.

Терапевтът веднага назначил ултразвук и изпратил Кристин на онколог. Той взел анализ на тъканта, пронизвайки гърдите й с игла.

„Бях диагностицирана с рак на гърдата в първи стадий. Обикновено на този етап туморите лесно се лекуват“, казва тя.

Лекарите обаче не споделили оптимизма на пациентката и казали на Кристин, че, за да се избегнат усложнения, и двете й гърди трябва да бъдат премахнати, а преди това тя трябва да се подложи на осем сесии химиотерапия.

Само две седмици по-късно се оказало, че ракът вече е в трети стадий: метастазите са достигнали най-близките лимфни възли. След четири сесии химотерапия Кристин почти се отказала. Имала и странични ефекти: гадене, нарушение на вкуса, слабост и загуба на коса.

„Преди лечението имах коса почти до кръста. И плешивостта по това време беше най-големият ми страх. На 23 години бях останала без коса. И ракът не беше отишъл никъде …“, добавя Кристин.

Наред с другите неща тя започнала да изпитва болка в краката си, а кожата й станала бледа и свръхчувствителна. Заради стероидите тя качила десет килограма, а минувачите понякога си шушукали за визията й. Един ден, след завръщането си вкъщи след лечението, Кристин, чрез сълзи, казала на семейството си, че не може повече.

Както и да е, химиотерапията имала ефект: към момента на операцията туморът се свил със 75%. Хирурзите отстранили зърната на Кристин, тъканта на гърдата и мастната тъкан и след това имплантирали специални импланти, които разтягали кожата на гърдата. Операцията продължила осем часа. Кристин прекарала три седмици в болницата под надзора на роднините и приятеля си.

Но това било само началото. Лекарите съобщили на момичето на легло, че тъканният анализ на нейните лимфни възли показва наличието на ракови клетки.

„След всичко, което трябваше да преживея, се оказа, че болестта не е изчезнала. Никога не съм се чувствала толкова депресирана“, споделя Кристин.

Месец по-късно тя забелязала, че на лявата й гърда се появила синина. Тя не й отдала голямо значение, докато не получила треска. Лекарите я диагностицирали с инфекция Staphylococcus aureus, която е една от най-честите причини за вътреболнични инфекции.

Кристин била оперирана чрез замяна на импланта. Всичко вървяло добре, но момичето се нуждаело от радиационна терапия за окончателната победа над рака, но тя не можела да я започне, докато ефектите от инфекцията не били напълно елиминирани.

Най-накрая лекарите дали зелена светлина. На Кристин й били предписани 30 сеанса облъчване. Дозата не била много опасна, но кожата на мястото, където се лекува, можело да пострада.

„Седейки в болничната стая, забелязах хора, които се опитваха да скрият обгорената си кожа под дрехите си“, разказва тя. 

Месец след лечението Кристин била диагностицирана с рак на щитовидната жлеза, но вече не се страхувала от нищо. Щитовидната жлеза трябвало да бъде напълно премахната, освен това лекарите й предписали доживотна хормонална терапия и съобщили за необходимостта от отстраняване на матката.

„Независимо от всичко, аз съм щастлива. Наскоро се омъжих за любимия човек. А сканирането показа, че ракът най-накрая е победен. Сега всеки белег на тялото ми ми напомня колко съм силна“, заключва силното момиче.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...