Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, август 24, 2019

Режимът на Атанас Узунов, с който свали 66кг за 2 години и стана истински хит

август13/ 2019

В псоледно време много хора приложиха неговите принципи и успяха да се сбогуват с доста килограми

Виж болестта си от дъното на чинията, казват китайците, защото храната е от изключително значение за доброто здраве. Така смята и 39-годишният Атанас Узунов, който за 2 години успява да свали 66 кг, като яде храни, богати на естествени мазнини.

 

Узунов е завършил Техникум по полимерни технологии със специалност “Химия” в София.

Интресът му към храненето идва от проблеми със здравето в резултат на прекомерно напълняване.

Преди да започне режима, тежи 138 кг. Затлъстяването му докарва високо кръвно налягане, болки в кръста и коленете. Затова решава да се самообразова.

Прочита много и различни книги, за да се учи от доказани имена, отдали живота си на здравословното хранене. Узунов първо прилага режима върху себе си, защото от срещите му с диетолози нямало резултат “Ядях нискомаслени масла, тичах, следвах всички съвети и – нищо, ставаше все по-зле. Трябваше да направя нещо, защото здравето ми си отиваше”, спомня си Узунов. След много четене открива диетата с естествени мазнини. Резултатите от нея забелязва бързо и решава да помогне на други в неговото положение.

 

Затова създава група във фейсбук, която вече наброява 40 000 души Преди 2 дни му се обажда 60-годишна жена, болна от диабет, за да му благодари. След започването на режима и изключване от храненето си на пици, хляб, кроасани, вафли и т.н., които вдигат кръвната ѝ захар, тя облекчила болестта си. “Когато човек започва да се храни по подходящия начин, захарта вече не се увеличава, а започва да намалява, докато влиза в нормални граници. Диабетът е болест на храната, на газираните напитки, на брашното, на многото захари.

В момента най-здравите хора ядат храни с естествена мазнина. Те не надебеляват, не се разболяват от диабет и не вдигат кръвно”, обяснява Узунов. “Наднорменото тегло е основа за най-лошите болести – инфаркт, инсулт, рак, депресия. Може би в днешно време това е един от най-сериозните проблеми”, казва Узунов. Убеден е, че като хапва храни с високо съдържание на естествени мазнини, организмът му става все по-здрав.

 

Всяка година той си прави изследвания и по думите му никога досега тестовете не са показвали по-добри стойности. В режима му са забранени нискомаслените кисели млека, защото са минали през обработка. В Швеция им казват бяла вода, разказва Узунов. От менюто си изключва също така брашното и всички зърнени култури

 

 Само със спирането на хляб и брашно човек може да свали над 30 кг.”

 

Кисело мляко яде само ако е с висока масленост. Фрешовете също си е забранил. “По-добре човек да хапне ябълка или портокал”, казва Узунов. Избягва соковете, зашото за направата на фреш трябват поне 2-3 плода, а е лишен от фибри. “Сякаш пиеш чаша захар”, твърди Узунов. Едно лято успял да свали около 10 килограма. На морето обаче започнал да пие на ден по 3-4 фреша. “Когато се върнах от почивка, бях качил 3 кг. Това ме сломи. Казах си: “Не ям, пия само фрешове, а качвам килограми” и променил диетата. Трудно обаче избира плодове, защото повечето от тях изглеждат като пластмасови и са пръскани с всевъзможни препарати. Затова има засадени няколко ябълкови магазина. Измива ги много добре. “Може дори да се изтъркат с четка”, обяснява Узунов.

 

Той ограничава и рафинираната захар от менюто си. “Тя е във всичко, а напоследък я заместват с т. нар. глюкозо-фруктозен сироп. Той е два пъти по-евтин и два пъти по-вреден. Когато човек се храни с него, рискът от инфаркт се вдига с до 40 процента”, обяснява Узунов. “Захарта е една от причините за бума на сърдечносъдови заболявания. А естествената мазнина се използвана от организма само за енергия. Тя се съдържа в силната храна – мазни сирена, кашкавал, риба, зеленчуци, месо, масло, яйца. С тях човек си набавя всички необходими микроелементи и хранителни вещества, от които организмът му се нуждае”, мотивира се химикът.

 

Изтъква, че захарта и пшеницата са пристрастяващи. “Те възбуждат този център на мозъка, върху който въздейства и кокаинът. Затова, като спрат тези храни, през първите дни някои хора се чувстват отпаднали, страдат от главоболие и замаяност. Това обаче отминава”, пояснява Узунов. Той се храни 2 пъти на ден – на обяд и на вечеря, като веднъж в седмицата  Узунов яде сирене и кашкавал с висока масленост. 

 

Пие само вода и кафе. “Гладуването до 24 часа не е задължително, но е изключително полезно, защото даваш рестарт на целия си организъм, като му позволяваш да си почине”, съветва химикът. И допълва, че човек може да е слаб отвън, но затлъстял отвътре. “Това е още по-лошо. Този човек не е по-здрав от 150-килограмов.” Узунов понякога хапва и нещо сладко. “Когато достигнеш желаните килограми, може да хапваш черен или какъвто си искаш шоколад”, казва той.

Няколко пъти в месеца си позволява да яде каквото иска, без да прекалява, защото, докато преглъща “вредната храна, знае какво ще причини на организма му”. За днес например е решил да отиде да хапне пица. Ще помоли да му я направят с по-тънко тесто и да я приготвят със зехтин. Когато иска да сготви нещо, Узунов никога не използва олио. Замества го с масло, студенопресован зехтин или мас. Не се лишава от месо. Яде свинско, пилешко, телешко, патешко, дори и карантия. В режима му и сланината не е забранена. “Не е вредно да хапнеш малко, ако много ти се яде, но няма как да отслабнеш с нея”, смее се Узунов. Единственото, което ограничава, са колбасите.  

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...