Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, ноември 12, 2019

Алцхаймерът отива в отпуск. 5 вещества, които са жизненоважни за мозъка ви

август13/ 2019

Юли свърши, краят на сезона на ваканциите и началото на ученето не е далеч. Време е да съберем  мозъка си, но как да го направим след като сме се отпуснали?

Учените разкриха продукти, които могат да „хранят“ мозъка, да го накарат да работи по-активно и по-продуктивно. Цинк, магнезий, холин, желязо и фолиева киселина.  Ще ви кажем защо са толкова важни и къде да ги намерите

 

Какви храни съдържат цинк

Ролята на цинка за нормалното функциониране на организма е много по-важна, отколкото се предполагаше преди 20 или 30 години.

 С цинк се активират редица ензими, осъществява се метаболизмът и дори процесът на възбуждане на невроните.

Изследване на Рой Холин, доктор по медицина в Съединените щати, показа, че хората, които са с намалена способност да възпроизвеждат наученото, имат по-ниско ниво на цинк в кръвта си, отколкото хората с високи нива на тестове за интелигентност.

Цинкът омекотява отрицателния ефект на алкохола върху мозъка и чернодробните клетки, тъй като е част от ензима, който разгражда етиловия алкохол. Без него синтезът на хормони, в частност тестостерон, който до голяма степен определя поведението ни, е невъзможен.

Цинкът е важен за мозъчните зони, отговорни за концентрацията и паметта. Липсата на цинк причинява раздразнителност, нарушения на съня, загуба на зрителна острота и миризма. Подобряване на ситуацията помага правилното хранене.

Дневната потребност на човека от цинк е 10-15 милиграма. Този полезен елемент се намира и в пшеничните трици (7 mg на 100 g), ядките и семената, твърдите кашкавали (до 5 mg на 100 g), бобовите растения, яйчните жълтъци, месото и морските дарове.

Но особено богати на цинк и други полезни вещества са скаридите (40-60 mg на 100 g). Струва си да ги включат в диетата

 

Защо мозъкът се нуждае от магнезий

Магнезият е незаменим за нормалното функциониране на мозъка. С негово участие броят на синапсите на нервните клетки се увеличава. В резултат на това има подобрена памет, концентрация, производителност и учене.

Самият магнезий не е 100% защита срещу болестта на Алцхаймер, но може да действа като средство за превенция, намалявайки вероятността от развитие на това заболяване.

Недостигът на магнезий влошава способността за концентрация и влияе неблагоприятно на паметта и вниманието. Възможно е да се запълнят дневните нужди от 300–500 милиграма с помощта на храни, богати на този елемент

Сред лидерите по съдържание на магнезий на 100 грама могат да се отбележат пшенични трици (590 mg), ядки (до 270 mg), елда (258 mg), овесени ядки (135 mg) и грах (100-110 mg).

 

Гледаш в книгата, но не виждаш … Това е от хронична умора. Мозъчните центрове, отговорни за възприемането на информацията, „висят”, както би било, и престават да възприемат новото. Холинът ще помогне за събиране на мисли.

Това вещество подобрява концентрацията и паметта, подобрява настроението, намалява раздразнителността и апатията и активира мисловните процеси. Първоначално холинът се нарича „витамин В4“, но след това се разгражда и започва да се счита за витаминоподобно вещество. 

Той се различава от витамините само по това, че тялото ни може да произвежда холин самостоятелно. Но той го прави в недостатъчни количества и затова трябва да получаваме холин, подобно на други витамини, с храната.

Ежедневният прием на холин е 500-1000 милиграма. Яйчни жълтъци (до 800 mg), телешки черен дроб (420 mg), месо (80-130 mg), соя (116 mg), броколи (40 mg), домати (20-30 mg) ще помогнат.

 

Желязо за активен мозък

Ролята на желязото в човешкото тяло не може да бъде заменена. Атомът му участва в изграждането на молекулата на хемоглобина, транспортен протеин, който транспортира кислород до всички тъкани.

С липсата на желязо тялото започва да се „задушава“. Смущава се снабдяването на тъканите с кислород, развива се анемия, страдат мозъкът, сърцето и нервната система.

Що се отнася до нервната система, желязото е необходимо за предаване на нервни импулси от неврон към неврон. Това се случва с участието на специални биологично активни вещества – невротрансмитери, а в образуването им участва желязото.

Желязото също влияе върху емоционалното ни състояние. Той участва в синтеза на допамин – „хормон на насърчението“, който е отговорен за нивото на удовлетвореност, мотивация, умствена и двигателна активност. При липса на допамин се наблюдава инертност, апатия, яснотата на мисленето намалява.

Консумацията на желязо е 8-18 mg. Според руските лекари, дефицитът на желязо днес се наблюдава при всяка трета жена, особено след 30 години.

Прибавянето на запасите от желязо ще помогне сусам (16 mg), морска капуста (16 mg), соя (10 mg), елда (8 mg), грах (7 mg), телешки черен дроб (7 mg), сушени ябълки (до 6 mg). Трябва да се отбележи, че желязото от животински произход се усвоява почти напълно, а растителното – е няколко пъти по-лошо. Някои храни могат да пречат на усвояването на желязо от организма. Например, калцият и желязото са несъвместими.

 

Фъстъци за забравяне

Лекарите отдавна знаят, че работата на мозъка може да бъде сериозно нарушена при хора, които отдавна имат недостиг на фолиева киселина (витамин В9). Отслабването на паметта, раздразнителността, объркването и забравата започват да спъват умствената и особено организационната работа.

Дефицитът на фолиева киселина е много често. Шампионът по съдържание на фолиева киселина са суровите фъстъци, в които тя е колкото 240 микрограма на 100 грама продукт. Изяждайки 150 грама фъстъци, всъщност получавате дневна норма (400 микрограма) витамин.

На второ място са семената и соята (200 µg), следвани от магданоз (110 µg), черен дроб на треска (110 µg), боб (90 µg) и китайско зеле (80 µg).

 

Ако тялото постоянно си набавя „ гориво за мозъка “ под формата на витамини и микроелементи, тогава дори в много зряла възраст ще имате отлична памет и остър ум. Храната винаги трябва да съответства на активността на умствената дейност.

Големият древен лекар Хипократ веднъж казал: „Кажи ми какво ядеш и аз ще ти кажа от какво си болен“. За да придобиете добра форма на тялото и благополучие, е важно да изберете продуктите, които носят най-голяма полза за тялото ви .

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...