Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, август 21, 2019

6 миризми от тялото ви, които никога НЕ бива да игнорирате! Това ще спаси живота ви!

август13/ 2019

От миризливи крака до неприятния дъх, тези миризми може да изглеждат доста често срещани, но упоритата силна миризма, идваща от някоя от тези области на тялото, може да означава, че става нещо по-сериозно.

Ако бърз душ, дезодорант или свежа паста за зъби не решават дилемата ви, тогава ще искате да обърнете внимание на това.

Нашата миризма на тяло може да бъде червен флаг, който ни предупреждава за сериозно здравословно състояние. Според едно скорошно проучване, някои заболявания всъщност създават уникална миризма, която произтича от различни източници на тялото.

Плодов дъх: Диабет

Едно от усложненията на диабета е известно като диабетна кетоацидоза. Това се случва, когато организмът изчерпва инсулина, причинявайки повишаване на кръвната захар.

По-често хора с диабет тип 1 изпитват това състояние в сравнение с хора, страдащи от диабет тип 2. 

Тъй като тялото ви не създава достатъчно енергия, за да функционира, тя разгражда мастните киселини за гориво. Една от тези киселини (ацетон) излъчва плодов мирис от вашия дъх. Въпреки че звучи сладко, тази миризма има някои доста кисели ефекти.

Хората с диабетна кетоацидоза често повръщат и уринират, което създава опасност за тялото и то бързо губи течности.

Ако забележите плодов аромат в дъха си, заедно с умора, сухота в устата, затруднено дишане или коремна болка, започнете да реагирате незабавно.

Миризлив дъх: сънна апнея

Ако обичащият ви партньор се отдръпне сутрин и откаже да ви целува, докато не си измиете зъбите, знайте, че имате по-голям проблем от случайния сутрешен дъх.

Ако редовно миете и почиствате с конец зъбите преди лягане; но все още се събуждате с лош дъх, може да имате сънна апнея.

Това хронично разстройство причинява периодично започване и спиране на дишането, докато спите. Това се случва случайно през цялата нощ, което води до сухота в устата – честа причина за лош дъх.

Дишането като това позволява на бактериите да се размножават по-лесно в гърлото. Някои видове бактерии правят сулфиден газ, който придава на дъха ви миризма на гнило яйце.

Ако имате задух, дневна сънливост и хъркане – и сте изключили всички други причини за лош дъх – проверете и това. Също така е добре да се знае, че сънна апнея е свързана с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Ако страдате от някое от тези състояния, споделете симптомите на Вашия лекар.

Мирис на развалени яйца в устата

Ако конецът, четката или парчето дъвка не могат да премахнат миризмата, може да имате бактериална инфекция.Обичайна бактерия, наречена H. pylori, която може да пребивава в храносмилателната система, може да бъде виновна. За някои бактериите не предизвикват забележими симптоми; за други може да доведе до целиакия, стомашни язви и дори рак на стомаха. Вашият лекар може да ви тества за наличието й.

Супер миризливи изпражнения: непоносимост към лактоза

Ако изпускате газове със силна миризма газ или изпражненията ви миришат силно след като сте консумирали млечни продукти, може да не сте в състояние да усвоите лактозата.

Нашите тънки черва произвеждат ензим, наречен лактаза, който разгражда лактозата, захар, намерен в млечните продукти. Когато не произвеждате достатъчно количество лактаза, тънките ви черва ще изпратят лактоза направо в дебелото черво (вместо в кръвообращението ви), където чревните бактерии го ферментират.

Ферментираната лактоза води до разхлабени, неприятно миришещи изпражнения, подуване и смрадливи зъби.

Въпреки че реакциите варират от човек на човек, според Националните здравни институти , 65% от хората имат проблеми с усвояването на млечни продукти. Ако сте един от тях, може да обмислите да споделите с Вашия лекар.

Мирис на урината: Пикочна инфекция

Една от най-честите причини за силната неприятна миризма на урината е инфекция на пикочните пътища, която произвежда почти химически аромат на урина.

Знаете, че имате такава инфекция, когато усетите усещане за парене, имате тъмна, мътна урина и трябва да пикаете често и интензивно.

Тези инфекции са по-чести при жените, защото нашите уретри са по-къси. Натрупването на бактерии – обикновено E.coli – навлиза в пикочните пътища и уретрата, след което се умножава в пикочния мехур, което причинява инфекцията.

Ако това звучи познато, насрочете среща със семейния си лекар.

Вонящи крака: 

Дали обувките ви винаги миришат зле? Кожата около пръстите ви е суха и люспеста с червенина и мехури? 

Миризмата, която сте забелязали, може да е причинена от комбинация от гъбички и бактерии, които разяждат кожата между пръстите на краката. Внимавайте да не надраскате краката си и след това да докоснете друга част от тялото си – можете да разпространите гъбичките в други области като слабините или подмишниците!

Въпреки че може да не изглежда като опасно нещо, ако не бъде проверено, к може да се развие в по-сложни състояния като бактериална инфекция на меките тъкани на кожата.

Ако имате този проблем насрочете среща, за да говорите с Вашия лекар за  лечение. Междувременно, опитайте се да поддържате краката си сухи, като използвате талк на прах във вашите чорапи и обувки.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...