Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, август 21, 2019

Екзотичната напитка с рубинен цвят е най-големият враг на зъбите ни. Разяжда ги необратимо:

август14/ 2019

Сигурно знаете, че не всички напитки, които консумираме, са полезни за зъбите ни. Обикновено фокусът пада върху богатите на захар питиета, като газираните, например.

Но се оказва, че най-големият враг на зъбите ни е не някоя подправена с много сладост напитка или сок, а чаят от каркаде !

Предупреждението идва от швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф.

чай каркаде

Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети.

Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била измерена твърдостта на емайла им. Оказало се, че най-голяма ерозия предизвиква чаят от каркаде.

След тази напитка в класацията по вредност попадат газираните напитки Фанта, Кока-Кола и Пепси. Главен фактор за разрушаването на емайла се явява техния pH фактор. Колкото той е по-висок, толкова е по-висока и киселинността.

За обезвреждането на киселите напитки помагат хранителните добавки, съдържащи калций. Ако все пак ни се наложи да пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да го правим на големи глътки.

По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда. След това или трябва да ги измием с четка за зъби, или да ги изплакнем с вода, ако не разполагаме с такава.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...