Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

Специалисти по храните алармират-Не купувайте тези дини, защото са вредни за здравето

август19/ 2019

Експертите бият тревога-Само след като са престояли час или два на сергията, нарязаните парчета диня стават опасни за ядене. Същото се отнася и за пъпешите и за другите нарязани плодове, които през сезона се предлагат в нарушение с хигиенните изисквания за предлагане на храни.

“Търговците масово продават нарязани дини и пъпеши, без да ги съхраняват в хладилник.

Повечето разчитат, че ще ги продадат бързо и ги излагат на щандове навън, вместо да са на хладно място.

Това, че слагат фолио отгоре помага до някаква степен, но предвид температурата навън до два часа максимум нарязаният плод става негоден за консумация”, заяви пред “Труд” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Той допълни и, че търговците на плодове и зеленчуци масово нарушават другото хигиенно изискване – ножът да се измива след всеки плод и съхранява правилно, за да не се развият бактерии, които да се пренесат по плодовете.
Според Иванов, обаче, продажбата на дини и пъпеши по този начин не е регламентирана и не се контролира от нито един орган.Лекари посочиха кои хора не бива да ядат диня  Лятото е сезонът на дините и това е един от най-консумираните плодове по време на жегите.Семките от … Jul 15 2019 skafeto.com 
Варената царевица на кочан е другото вкусно изкушение за хората, особено на плажа. Според експерта Сергей Иванов продавачите на царевица у нас са стриктни и спазват изискването тя да се съхранява в съд с гореща вода с температура над 65 градуса, в противен случай отново става негодна за ядене. Търговците на царевица също трябва да продадат стоката си в рамките на деня, иначе продуктът им трябва да бъде бракуван.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...