Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

Истината за яйцата-Какво последно-Повишават ли холестерола, или напротив, по колко да ядем на ден

август22/ 2019

До Великден може да има още повече от месец, но яйцата със сигурност не присъстват на трапезата ни само около този празник. Чували сме неведнъж от баби и други авторитети, че не е добре да ядем повече от три яйца на ден, и то в редки случаи. Но едно последно изследване ни дава малко по-различна и леко стряскаща препоръка.

Учените от Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго са провели проучване, в което участват около 30 хиляди души, следени в рамките на 17 години.

Акцентът е върху възрастовата група над 50 и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

 

Яйцата, и най-вече жълтъците им, съдържат диетичен холестерол, който принципно се смята за „добрия“ вид.

Но, според американските учени, и неговата завишена консумация покачва значително риска от сърдечно-съдови заболявания. А те са водещата причина за смъртност в редица страни по света.

Диетичният холестерол се съдържа не само в яйцата, но и в млечните продукти и месото. Препоръчителната дневна доза от него е 300 мг, затова не бива да ядем повече от три-четири яйца на седмица.

С всеки допълнителни 300 мг на ден (яйце и половина) рискът от сърдечно-съдови заболявания се покачва със 17%. Така в случая колкото повече, толкова повече се отнася за яйцата и възможността за ранна смъртност, пише Good Food.

До този извод се стига при сравнение на хора, при които разликата в хранителния режим е наличието или отсъствието на яйца. Въпреки това, учените не искат на 100% да твърдят, че именно те са причината участниците в изследването им да са развили сърдечно-съдови заболявания. Просто е важно да имаме едно на ум.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...