Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

3800 жени се разболяват годишно в България! Ето кои са рисковите фактори и ПРЕВЕНЦИЯТА за рака на гърдата!

август28/ 2019

Здраве и начин на живот

Ракът на гърдата е сериозен проблем. Изправени пред него, лекарите правят всичко възможно, за да лекуват пациентите, но дали самите жени правят същото? Подходящата здравна грижа и превенция е най-добрият начин да се избегнат различни здравословни проблеми.

Решихме да съберем за вас 7 съвета, които ще помогнат за предотвратяване на рак на гърдата след 40 години, тъй като именно от тази възраст рискът от заболяването започва да се увеличава.

1. Яжте повече плодове

Те са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект, който помага в борбата с рака.

Плодовете също могат да помогнат за намаляване на растежа на клетките на рака на гърдата.

2. Внимателно с противозачатъчни хапчета

Не приемайте сами хормонални контрацептиви, само след консултация с лекар.

3. Открийте плътността на гърдите си

Важно е да бъдете прегледани от лекар мамолог, който ще ви каже каква е плътността на вашите гърди. Много ниската гръдна плътност е прогностичен фактор за рака на гърдата. Този фактор не се влияе от възрастта, менопаузата или индекса телесна маса. Ниската плътност също така се свързва и с по-агресивни тумори.

4. Упражнение

Ако вашата работа изисква от вас да седите дълго време, не забравяйте да правите чести почивки, за да се разхождате. Изберете спорт, който е удобен за вас: джогинг, плуване, фитнес, йога – всичко това може да намали риска от развитие на рак на гърдата.

5. Контролирайте теглото си

Хората с наднормено тегло са изложени на риск. Особено важно е да следите теглото си по време на менопаузата. Ще ви помогне и точка номер 4, в която говорим за спорта.

6. Откажете се от сладкото

Плодовете, разбира се, не трябва да се отстраняват от диетата, но сладкиши като торти, сладкиши, бисквити – всичко това трябва да се намали. Високата кръвна захар помага на тумора да расте.

7. Проверете родословието си

Важно е да знаете какви са били вашите родители. Ако говорим за рак на гърдата, трябва да разберете дали това заболяване не е настъпило по майчината линия. Също толкова важно е да се обърне внимание на генеалогията на бащата, защото мъжете могат да носят ген BRCA 1 и 2.

Рискови фактори за рак на гърдата

лоши навици (пушене, алкохол);

ранна менструация (до 12 години);

захарен диабет;

затлъстяване;

използване на хормони;

хипертония.

В първите етапи ракът на гърдата протича почти незабележимо.

Най-често се открива след мамографията или самите жени започват да усещат буца в гърдите, затова е особено важно да се внимава за женското здраве и да не се игнорират подозрителни и нетипични усещания в тялото им.

Моля споделете статията, за да бъдат информирани максимален брой жени! Бъдете здрави!

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...