Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Жените, които имат проблеми с фертилитета, дължащи се на ендометриоза, трябва да използват това

септември06/ 2019

Различни авторитети препоръчват избягване на алкохол, кофеин, поизводи от пълномаслено мляко, яйца, пържени храни, червено месо, сол и захар.

 

Има билки, които могат да помогнат за лечение на ендометриоза:

 

Соя и останалите бобови растения . Много специалисти по естествени медицина приемат соеви продукти за лечение на ендометриоза и други естроген-свързани заболявания, особено рак на гърдата. Тази билка съдържа съединения, които имат сходен състав с естрогените: генистеин и дайджен .

 Тези фитоестрогени предотвратяват абсорбирането на вредни форми на естроген, които могат да циркулират през кръвта. С приемането на естрогенния сайт те се свързват с клетките на естрогенните рецептори в клетките и по този начин предотвратяват свързването на вредния естроген. По този начин те защитават тялото и други замърсители, които могат да имитират естроген.

Генистан, който е значително по-активен от багрилото, съдържа и други бобови растения. Например, боровинките имат почти идентични количества генистин и даигин, също като соята. Някои пък от бобовите растения, които не съдържат даицин във високи концентрации като: жълтият сушен грах, черен боб, червен боб и червена леща , но съдържат висок процент генистин, а някои от тях дори повече от соята.

Ето защо, при пациенти с ендометриоза се препоръчва да ядат колкото се може повече бобови зеленчуци.

Лененото семе съдържа големи количества лигнин , съединения, които контролират ендометриума и рака на гърдата. Лигнаните са фитоестрогени, които действат като силни антиоксиданти. Най съдържат в лененото семе и сусама , а други източници и зърнени храни (най-вече в „ржот, пшеница, ечемик и овес), соята, бобовите зеленчуци , след броколи и зеле и някои плодове, особено кайсиите и ягодите .

Лененото семе е особено препоръчително за хора, които не са вегетарианци, защото консумацията на месо значително намалява нивата на лигнин.

При анализа на фъстъците е установено, че те съдържат много здравословни вещества, които също могат да бъдат намерени в соевите и бобови зеленчуци. Тънката червена опна с която е обвита фъстъци е първоначалния източник на олигомерните проантоцијанидини , които конролираат хормоните и тяхното дисбаланс, който води до евентуален рак и ендометриоза. Тези кондензирани танини могат да бъдат намерени в семена от грозде, сини сливи, борови семена, смърчови дървета и др.

Люцерна. Въпреки че поради високото си съдържание на протеини и голямо количество диетични фибри се използва основно като фураж, през последните години се използва като хранителна добавка за хората в храненето. Тя е богата на каротеноиди и висок процент на калий и фосфор.

Люцерната работи чудесно за ендометриозата, поради съдържащите се в нея фитоестрогени, но трябва да се избягва от хора, които имат лупус или имат семейна анамнеза за това заболяване.

Вечерна иглика. Изобилства от гама-линоленова киселина и триптофан, а маслото, получено от това растение най-използван за предменстуалниот синдром, грижа за кожата, лечение на натъртвания, екзема и бързо зарастване на рани по кожата. Някои специалисти по естествена медицина препоръчват кошмари, не само за общото здравословно състояние на жените, но и за лечението на ендометриоза.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...