Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Защо не трябва да гасим содата в оцет и още 6 грешки, които всички правим в кухнята, без да подозираме:

септември06/ 2019

В готвенето има правила, които всички смятаме за даденост – като например да угасим задължително содата в оцет , преди да я добавим към печивата. Оказва се, обаче, че човек се учи цял живот и много от техниките, които смятаме за даденост, всъщност са грешни.

Ето 7-те най-разпространени кулинарни грешки , които всички допускаме в кухнята:

7-те най-чести кулинарни грешки

1. Поставяме доматите заедно с другите зеленчуци

Факт е, че доматите съдържат киселина, която „забавя“ приготвянето на останалите зеленчуци.

 Затова първо задушете лука, морковите, чушката, а доматите добавете в края на задушаването.

2. Плакнем макароните

плакнене на макарони

Нишестето остава на повърхността на сварените макарони, което допринася за усвояването на доматения сос, а това е важна подробност при приготвянето на паста. И не забравяйте: висококачествени макаронени изделия, направени от твърда пшеница, не залепват и не се разваряват, затова обръщайте внимание на състава, преди да купите в магазина.

3. Солим бульона в началото на готвене

Представете си, че посолите бульона в началото на варенето. След това той се готви дълго и постепенно се изпарява: течността става по-малко, а количеството сол не намалява, следователно супата ще се получи пресолена.

4. Правим картофено пюре с блендер (пасатор)

Бъркалката на блендера ще превърне варените картофи в същински ластик! Много по-разумно е да използвате специална преса, вилица или уреда с дупки за пюре.

5. Слагаме много плънка на пицата

пица с много плънка

Голямото количество плънка пречи на изпичането на тестото. А и огромната плънка прави яденето на пица неудобно: продуктите от време на време изпадат.

6. Режем лука предварително

Ситно нарязаният лук започва да придобива горчив вкус след 7-10 минути, затова трябва да го нарежете точно преди да го сложите в чинията.

7. Гасите содата с оцет

При гасене на сода с оцет, по-голямата част от въглеродния диоксид, необходим за надигането на тестото, изчезва. Съветваме ви да опитате друг начин да използвате сода при печенето: изсипете в две чаши по 3-4 супени лъжици вода, в едната разредете содата, а лимоновия сок или лимонената киселина – във втората. След това добавете съдържанието на чашите към тестото.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...