Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

Той е мощна суперхрана и най-силният природен лечител сред зеленчуците

септември08/ 2019

Спанакът е суперхрана. Той е натоварен с тонове хранителни вещества в нискокалоричен пакет.

Тъмните листни зеленчуци като спанакът са важни за здравето на кожата, косата и костите. Те също осигуряват протеини, желязо, витамини и минерали.


Възможните ползи за здравето от консумацията на спанак включват подобряване на контрола на кръвната захар при хора с диабет, понижаване на риска от рак и подобряване на здравето на костите, както и доставяне на минерали и витамини.
 
Родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Има високо съдържание на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Много е полезен за кожата и косата, поддържа способността на мозъка, подсилва сърцето, пази очите, укрепва имунната система.

Става за готвене и е превъзходен за салата.
 
Спанакът намира приложение в диетичното хранене, тъй като съдържа почти всички известни витамини и е богат на минерални соли, особено на съединенията на желязото.
Затова се използва като диетичен продукт при заболявания на нервната система, изтощение, анемия, хипертонична болест, захарен диабет, гастрит, ентероколит. Има леко тонизиращо, диуретично и противовъзпалително действие.
 
Затова ако се чудите какво да хапнете днес, ви предлагаме вкусна спаначена супа или просто салата със спанак, козе сирене и кедрови ядки, дресинга оставяме на вас!

  Бояна Николова, консултант на Ботаник 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...