Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Валсартан-Как се разпознава опасната, възможно канцерогенна съставка в лекарствата-Има я и в хранителни продукти!

септември18/ 2019

Как се обозначава съставката валсартан на опаковките на продукти и лекарства.

„Валсартан може да попадне в тялото ни благодарение на голяма гама продукти, които консумираме. Главно това са продукти, които се обработват, за да се повиши трайността им като обработени меса, риби, съдържа се даже в някои сирена и алкохолни напитки.

Важно е да се отбележи, че валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните, и би могъл да се разпознае като натриев нитрит на опаковките на продуктите”.

Това обясни в студиото на „Събуди се” магистър-фармацевтът Стефан Минков.

Изказването му идва по повод блокирането на продажбата на медикаменти, които съдържат валсартан, инициирано в петък от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Партидите са блокирани заради наличие на вероятно канцерогенни примеси в активното вещество. Тази съставка се съдържа в лекарства за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Ограничението важи за целия Европейски съюз.

„Има поне три компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав и чиито продукти не са в списъка с блокираните продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата”, каза още магистър-фармацевтът Стефан Минков. Той поясни, че смяната на лекарствата няма да оскъпи терапията на хората, които използват блокираните лекарства.

„Добре е да се знае, че в съобщението, което посочва Изпълнителната агенция по лекарствата, се казва, че тази допълнителна съставка валсартан има потенциално канцерогенен ефект”, обясни още Минков.

По думите му тези заключения се правят на база лабораторни изследвания с гризачи.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...