Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, октомври 19, 2019

Това са новите здравословни препоръки на СЗО за това, колко вода е здравословно да се пие на ден

октомври03/ 2019

Българите да пият значително по-малко вода, но да увеличат приема на витамини C и D. Това е разписано в обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, изготвена от здравното министерство.

Наредбата се променя за първи път от 2005 г.

и, ако тогава препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е бил 3,7 литра, то днес той е понижен до 2,5 литра.

При жените пък, ако старата наредба препоръчва да се пие 2,7 литра вода дневно, то днес е разписано, че приемът за 24 часа не трябва да надвишава 2 литра, пише Дарик.

Наредбата се обновява като резултат от нови проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба за безопасност на храните. Оказва се, че според здравните власти не е необходимо ежедневното поглъщане на толкова вода, колкото се е препоръчвало преди 12 години. За мъжете препоръчителният прием е занижен с над 1 литър, а за жените – със 700 милилитра.   От 3,3 л пък дневният прием на вода при момчетата на възраст между 14 и 19 години е занижен на 2,5 л. 

Значително са намалени и средните енергийни потребности, които се изискват дневно от физически здраво население. Те са разделени на три групи, в зависимост от физическата активност на индивида.

При умерен начин на живот необходимостта от 3000 килокалории дневно е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 – при жените.   Според новата наредба обаче е необходимо сериозно повишение на приема на някои витамини, сред които и витамин C. Ако преди 12 години е смятано, че дневно на мъжкия организъм са нужни 80 мг витамин С, то новите изисквания препоръчват 110 мг. Жените пък трябва да приемат по 95 мг от въпросния витамин, вместо 70, колкото е заложено в старите критерии.   

Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, въведени са и нови формули за изчисляване на метаболизма.   Обновяването на наредбата се изисква от Европейския съюз и е публикувано за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...