Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Надвийте изгарящата детска температура без лекарства, абсолютно безопасно

октомври10/ 2019

Повишената телесна температура е защитна реакция на организма към инфекциите. Така тялото задейства механизми, които потискат растежа на патогенни бактерии и стимулират активирането на производството на интерферон …

Лекарите единодушно препоръчват температурата на детето да не се сваля, докато не достигне нивото на 38-38,5 градуса, а дотогава малчуганите трябва да пазят леглото и да приемат достатъчно течности.

смъкване на температура

Ако показанията на термометъра са твърде високи, това води до изтощение и слабост, затова температурата трябва да се свали.

Парацетамол, аспирин, ибупрофен и други подобни антипиретични лекарства имат няколко странични ефекти, вредни за стомашната лигавица и черния дроб.

Те трябва да се вземат само след консултация с педиатър. 

смъкване на температура

За щастие, високата температура може да бъде преборена и с помощта на естествени и безопасни начини:

Смесете ябълков оцет с вода в съотношение 1: 3, навлажнете в този разтвор памучна кърпа и разтрийте челото, слепоочията, китките, дланите, стъпалата.
Сложете на челото на детето компрес с оцетения разтвор и го сменяйте, щом се затопли. През това време пуснете анимационни филмчета, за да понесе малчуганът стоически всички процедури.
Поднасяйте обилно количество топли напитки – те подпомагат доброто изпотяване и помагат за бързото смъкване на температурата.
Проветрявайте стаята – нека вътре циркулира свеж, леко хладен въздух.
За да си отиде високата температура по-лесно, свалете от детето всички допълнителни слоеве дрехи.

смъкване на температура

​Всички деца са различни: някои по-лесно смъкват температурата, други – по-трудно. Също така е важно да помните, че самоинициативното смъкване на температурата може да практикувате само в случаите, когато бузите и ушите на детето са розови. Ако бебето е бледо, температурата продължава да се покачва, а произходът ѝ е неясен, най-добре е да се обадите на лекаря веднага!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...